Rodzaje filtrów kuchennych i ich charakterystyka - który do uzdatniania wody w Twojej kuchni?

Który filtr kuchenny sprawdzi się do uzdatniania wody w Twojej kuchni?

Magda Lewicka
17/08/2021
3

Koniec z wodą butelkowaną! Pewnie już nie raz powtarzaliście to sobie przenosząc ciężkie zgrzewki po schodach do domu lub wyrzucając worki po brzegi wypełnione plastikowymi opakowaniami. Alternatywa? Filtr kuchenny! Tylko która z opcji będzie najlepsza? Dzbanek filtracyjny, ultrafiltracja, odwrócona osmoza? Jakie są wady i zalety?

Zmiany już od dziś!

O szkodliwości plastikowych opakowań mówi się coraz więcej. Kupowanie wody butelkowanej zamiast użytkowania tej z kranu zazwyczaj się nie opłaca i jakby się temu przyjrzeć, powoduje więcej strat niż korzyści. Najlepsze argumenty znajdziecie tu: Zero waste, czyli oszczędzanie dla dobra środowiska, Mikroplastik w wodzie - czy to powód do obaw? Jak go unikać?, Woda w butelce kontra filtr kuchenny - co jest lepszym rozwiązaniem?

Wyeliminowanie dużej ilości plastiku ze swojego otoczenia, a przy tym i poczynienie oszczędności wcale nie jest tak trudne jak mogłoby się wydawać! Wystarczy zamienić ciężkie zgrzewki na niewielki filtr kuchenny, który zapewni tyle oczyszczonej wody, ile tylko będziemy potrzebować! O wszystkich zaletach filtrów kuchennych przeczytacie w artykule: 5 powodów świadczących, że zakup filtra kuchennego ma sens. Wśród najważniejszych argumentów można wymienić, że:

  • Woda ma odpowiedni smak, zapach i barwę dopasowane do potrzeb
  • Woda świetnie nadaje się do przepłukiwania delikatnych powierzchni, warzyw i owoców
  • Woda stanowi świetną bazę do dań i napojów gorących
  • Filtry kuchenne nie generują dużej ilości odpadów
  • Woda dostępna jest na bieżąco

Po niektórych filtrach kuchennych woda nie pozostawia kamiennego osadu, przez co może stanowić wypełnienie drobnego AGD, jak żelazko, parowar, podgrzewacze, ekspres do kawy

Wielu z Was nie trzeba już przekonywać. Dylemat może stanowić wybór właściwej opcji. Rynek przygotował wiele ciekawych rozwiązań w różnym zakresie cenowym. Tak naprawdę wybór konkretnego filtra kuchennego jest uzależniony od tego, czym się kierujemy, jakie są preferencje i oczekiwania wobec wody. Dziś przybliżymy najważniejsze cechy charakterystyczne, wady i zalety najczęściej wybieranych filtrów kuchennych. To powinno pomóc w podjęciu decyzji i dokonaniu słusznego wyboru.

Odwrócona osmoza

Odwrócona osmoza to jeden z najczęściej wybieranych i najmodniejszych filtrów kuchennych dostępnych na rynku. Do wyboru są różne modele, a zakres cenowy jest naprawdę duży. Wśród dostępnych rozwiązań znajdziemy podstawowe, jak Atlas Filtri OASIS DP SANIC, ale też takie, które pomogą pozyskać wodę o właściwościach prozdrowotnych (Ecoperla Rosa). Ciekawą propozycją jest nowoczesna Ecoperla Revo, która uzdatnia wodę bez zbiornika. Dostępne są odwrócone osmozy ze zbiornikiem na magazynowanie wody oraz bez. Więcej informacji w tekstach: Odwrócona osmoza to nie magia! Zdradzamy jak działa!

Koszt: od 800 do 4 000 złotych

Jeśli szukasz: sposobu na dokładne dopasowanie wody do swoich potrzeb. Odwrócona osmoza pozwala na dobór ilości etapów uzdatniania wody. Modele standardowe mają cztery, natomiast zaawansowane nawet 8 etapów. Istnieje możliwość zakupu filtra kuchennego wzbogaconego o mineralizator, a nawet lampę bakteriobójczą.

Gdzie sprawdzi się najlepiej?

W domach, w których woda jest mocno zanieczyszczona, w domkach letniskowych, To dobry sposób na uzdatnianie wody w mieszkaniu. Odwrócona osmoza jest najlepszym pomysłem także wtedy, kiedy domownikom zależy na dokładnym dostosowaniu wody do swoich potrzeb. Więcej w artykule: Plusy i minusy odwróconej osmozy. Czy warto ją mieć w domu?

Czemu warto mieć odwróconą osmozę?

  • woda, która nie pozostawia po sobie osadu
  • woda o dopasowanym smaku, zapachu oraz barwie
  • woda idealna do bezpośredniego spożycia
  • doskonała baza dań i napojów gorących
  • woda dostępna w każdych ilościach
  • woda o właściwościach prozdrowotnych (przy wyborze opcji z wkładem rewitalizującym)
  • bardzo dokładne oczyszczanie wody
  • woda idealna do napełniania drobnego AGD
  • woda idealna do przemywania delikatnych powierzchni
  • woda idealna do przygotowania odżywek dla dzieci i podawania dzieciom

Minusy odwróconej osmozy

  • modele ze zbiornikiem zajmują nieco więcej miejsca
  • powoduje odrzut do kanalizacji
  • potrzeba konserwacji i wymiany wkładów

Ultrafiltracja

Ultrafiltracja jest filtrem kuchennym, który od niedawna cieszy się sporą popularnością. To niewielkie urządzenie składające się z dwóch lub trzech etapów, z czego najważniejszy stanowi membrana ultrafiltracyjna o dokładności 0,1 mikrona. Towarzyszący filtr z węglem aktywnym pozwala na doszlifowanie właściwości organoleptycznych wody, jak smak, zapach i barwa. Ultrafiltracje dwustopniowe, jak Ecoperla Profine POU 2, stanowią doskonałe dopełnienie zestawu, jeśli w domu już znajduje się jakaś stacja uzdatniania wody, na przykład zmiękczacz wody. Z kolei filtry trzyetapowe, jak Ecoperla Profine POU 3, mają dodatkowo filtr wstępny, który zatrzyma nawet drobne cząstki mechaniczne, które mogą przedostawać się z instalacji wraz z wodą. Więcej informacji: Czym jest ultrafiltracja? Kiedy wybrać ten filtr kuchenny?

Koszt: od 700 do 1300 złotych

Jeśli szukasz: sposobu na doszlifowanie właściwości wody mało lub średnio zanieczyszczonej. Chcesz, aby w wodzie pozostały naturalnie występujące minerały. Zależy Ci na naprawdę ekologicznym filtrze wody. Jeśli nie masz zbyt wiele miejsca na instalację w szafce kuchennej.

Gdzie sprawdzi się najlepiej?

Ultrafiltracja jest świetną propozycją do mieszkań w bloku. To doskonała alternatywa wody butelkowanej. Eksperci proponują ją dla tych, którzy nie chcę zdecydować się na odwróconą osmozę, ponieważ zależy im na zachowaniu naturalnie występujących minerałów w wodzie.

Czemu warto mieć ultrafiltrację?

  • zajmuje niewiele miejsca
  • poprawia smak, zapach i barwę wody
  • brak zbiornika na magazynowanie wody
  • nie powoduje odrzutu do kanalizacji
  • pozostawia minerały w wodzie
  • woda dostępna na bieżąco
  • zasilana dzięki sile ciśnienia w instalacji

Minusy ultrafiltracji

  • woda będzie pozostawia osad
  • mniej dokładne oczyszczanie wody niż w przypadku odwróconej osmozy
  • nie sprawdzi się przy mocno zanieczyszczonej wodzie
  • membrana będzie dość szybko traciła właściwości przy bardzo twardej wodzie
  • wymaga regularnej konserwacji i wymiany wkładów

Dzbanek filtrujący

Dzbanki filtrujące są obecnie bardzo popularne i do nabycia praktycznie w każdym sklepie. Swoim wyglądem przypominają nieco zwykłe dzbanki. Różnicę stanowi komora na surową wodę przedzielona z komorą na oczyszczoną wodę miejscem na wkład filtracyjny. Kiedy napełnimy dzbanek, woda zaczyna przez niego powoli przepływać. Wewnątrz najczęściej znajduje się żywica jonowymienna z domieszką węgla aktywnego. Dzięki temu poprawie ulega smak, zapach i barwa wody, a ponadto nieco spada jej twardość. Dzbanki są wykonywane zarówno z plastiku, jak i ze szkła. Posiadają różne pojemności. Producenci zalecają ich użytkowanie jedynie do wody wodociągowej. Wkłady należy wymieniać co 2-4 tygodnie. Wody nie wolno długo trzymać w dzbanku i należy ją chronić przed działaniem promieni słonecznych.

Koszt: od 20 do 150 złotych

Jeśli szukasz: Sposobu na doszlifowanie jakości wody wodociągowej. Poprawę właściwości wody, która ma być bazą dań i napojów gorących, ograniczanie odkładania się kamienia w czajniku lub ekspresie do kawy.

Gdzie sprawdzi się najlepiej?

Najlepiej sprawdzi się w wynajmowanych mieszkaniach, domkach letniskowych oraz na działkach. Dobra propozycja do mieszkań, w których nie ma miejsca na montaż profesjonalnego filtra kuchennego.

Czemu warto mieć dzbanek filtrujący?

  • nie zajmuje dużo miejsca
  • dobry do wynajmowanych mieszkań, na działkę, do domku letniskowego
  • prosta aplikacja wkładów
  • łatwy w użytkowaniu
  • duży wybór wzorów i kolorów
  • zajmuje niewiele miejsca i jest mobilny
  • różne pojemności do wyboru

Minusy dzbanka filtrującego

  • mniej wydajny od profesjonalnych filtrów kuchennych
  • dość droga eksploatacja
  • częsta potrzeba wymiany wkładów na nowe
  • krótki kontakt wody ze złożem filtracyjnym
  • należy poczekać na przefiltrowanie wody
  • woda nie może stać długo w dzbanku filtracyjnym
  • należy zwracać szczególną uwagę na czystość i higienę

Filtr nakranowy

Filtry nakranowe są alternatywą dla filtrów dzbankowych. Może być przymocowany praktycznie do każdego kranu i jest nieco dokładniejszy od dzbanka filtrującego. Są przeznaczone do wody mało oraz średnio zanieczyszczonej. Producenci rekomendują ich użytkowanie w przypadku wody wodociągowej. Wymienne wkłady zawierają w sobie węgiel aktywny, a czasami także są poprzedzone częścią do odfiltrowania zanieczyszczeń mechanicznych.

Koszt: od 20 do 300 złotych

Jeśli szukasz: Sposobu na doczyszczenie wody z większych cząstek mechanicznych

Gdzie sprawdzi się najlepiej?

Tam, gdzie nie ma miejsca na montaż filtra kuchennego lub nie ma takiej możliwości. To dobry sposób na zmniejszenie zużycia wody. Trafiony pomysł do wynajmowanego mieszkania, jeśli właściciel nie zgadza się na instalację urządzenia. To także dobra opcja na poprawę jakości wody do domków letniskowych, na działki.

Czemu warto mieć filtr nakranowy?

  • niewielki, łatwy w montażu
  • niska cena
  • dobry do wynajmowanych mieszkań
  • pozwala na pobieranie wody przefiltrowanej i nieprzefiltrowanej
  • dobra opcja na działki i do domków letniskowych

Minusy filtrów nakranowych

  • trzeba regularnie oczyszczać - może często się blokować
  • mało dokładnie oczyszcza wodę
  • zapach i smak wody pozostają bez zmian
  • woda będzie pozostawiała po sobie osady
  • nie usuwa twardości wody
  • częsta wymiana wkładów
  • krótki kontakt wody ze złożem filtracyjnym
  • niewielka wydajność
  • może filtrować jedynie zimną wodę

Zabierz ze sobą czystą wodę w drogę!

Niezależnie od tego, na którą z opcji się zdecydujesz, pamiętaj, że oczyszczoną w domu wodę zawsze możesz zabrać ze sobą w drogę. Wcale nie musisz kupować jednorazowych butelek! Wystarczy wyposażyć się w butelkę wielokrotnego użytku. Taką jest Ecoperla Ecobott wykonana z trzciny cukrowej! Nie zajmuje wiele miejsca, ma dwa wygodne otwory do napełniania i picia, jest łatwa do utrzymania w czystości, można ją myć w zmywarce. Zobaczcie sami:

Komentarze

Na szczęście mam miękką wodę z wodociągu, dlatego postawiłam na ultrafiltrację Ecoperli POU 3 i jestem bardzo zadowolona. Nie pomyślałam o nanofiltracji. Jeżeli ktoś ma twardszą wodę może byłoby to dobre rozwiązanie
U nas od jakiegoś czasu jest osmoza Rosa. fajnie, że wodę po mineralizatorze można oddzielić od wody po samej osmozie. Bez sensu dawać mineralizowaną wodę do ekspresu na przykład.
Dylemat między Osmozą a ultrafiltracją jest dla mnie nie do rozwiązania. Tak tak, wiem o istnieniu nanofiltracji. Staneło na tym, ze mamy tańszą osmozę w osobnym kraniku żeby nie zakamieniać ekspresu i POU 3 do picia w baterii głownej.