Ostrzeżenie: Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. OK

Smaczna woda z kranu? Z Ecoperla Slimline POU to proste!

Posted by   Magda Lewicka
21/03/2019
0
ultrafiltracja Ecoperla Slimline POU

Czy kiedykolwiek spotkaliście się ze stwierdzeniem, że kranówka jest niesmaczna? Smak w przypadku wielu ujęć jest jedynie kwestią subiektywną i to, co dla jednego może wydawać się w sam raz, dla drugiego nie będzie odpowiadało, mimo zachowania wszystkich parametrów wody w normie. Ecoperla znalazła prosty sposób na to, aby woda z kranu zawsze była smaczna i zadowalała gusta wszystkich domowników.

Czasem zgłaszają się do nas osoby, które korzystają z wody, jakiej nie można mieć nic do zarzucenia. Użytkują wodę wodociągową lub wodę z własnego ujęcia spełniającą wszelkie obowiązujące w Polsce normy, jednak ani myślą o wykorzystywaniu jej do celów spożywczych. Gdzie tkwi problem?

Wszystko dlatego, że woda nie odpowiada im do końca pod względem smaku i zapachu. Wodę kranową (zdatną do spożycia) zastępują wodą butelkowaną, która bardziej trafia w ich gust pod względem parametrów organoleptycznych.

Wiele osób zdaje sobie jednak sprawę z tego, że plastikowe butelki nie stanowią najlepszego wyjścia z sytuacji. W dobie filozofii zero waste oraz nagłośnienia problemów ekologicznych dążymy do tego, by ograniczać produkcję śmieci i nie przykładać ręki do niekorzystnych zmian w środowisku. Jaka jest alternatywa?

Nad takimi dylematami pochylili się eksperci marki Ecoperla i stworzyli filtr kuchenny, który doskonale odpowiada na potrzeby grupy borykającej się z wymienionymi wyżej problemami.

W naszym sklepie właśnie pojawił się system ultrafiltracji Ecoperla Slimline POU, który:

  • Sprawia, że woda z kranu staje się smaczna, dobra do bezpośredniego spożycia i obróbki termicznej (przygotowywania gorących napojów, jak kawy i herbaty oraz różnych potraw)
  • Nie powoduje odrzutu do kanalizacji
  • Zachowuje wszystkie naturalnie występujące w wodzie minerały
  • Uzdatnia wodę na bieżąco, dzięki czemu użytkownik zawsze ma dostęp do świeżej wody w każdych ilościach

Pierwszy taki filtr kuchenny w ofercie

W ofercie marki Ecoperla do tej pory jeszcze nie było kuchennego systemu ultrafiltracji. Ecoperla Slimline POU narodziła się przy współpracy marki z producentem głowic sterujących i systemów uzdatniania wody Erie Water Treatment.

To nie jest pierwsze urządzenie, które powstało dzięki współdziałaniu Ecoperli z Erie. Już wcześniej mogliśmy poznać serię zmiękczaczy wody Ecoperla Slimline CS oraz kompaktową stację wielofunkcyjną Ecoperla Slimline MMX. Tym razem padła decyzja o wzbogaceniu linii Ecoperla Slimline o niewielki filtr kuchenny – ekologiczny i ekonomiczny sposób na pozyskanie smacznej wody w nawet bardzo małych kuchniach.

Czym jest ultrafiltracja i jak działa?

Ultrafiltracja, podobnie jak nanofiltracja i odwrócona osmoza jest procesem membranowym. W trakcie filtracji na powierzchni membrany zatrzymywane są duże cząsteczki, natomiast sama woda wraz z mniejszymi cząsteczkami przechodzi przez membranę i trafia do kranu odbiorcy.

Podczas przepływu przez membranę ultrafiltracyjną z wody usuwane są cząsteczki o dużej masie molekularnej, cząsteczki koloidalne, polimery pochodzenia organicznego i nieorganicznego.

Przez membranę ultrafiltracyjną przedostają się cząsteczki organiczne o małej masie molekularnej oraz jony (sodowy, wapniowy, magnezowy), stąd właśnie obecność minerałów w wodzie mimo oczyszczania.

Półprzepuszczalna membrana ultrafiltracyjna z łatwością zatrzymuje na swojej powierzchni: bakterie, parazyty, wirusy. Dzięki zastosowaniu tego typu uzdatniania w wodzie nie pozostają żadne niezaktywowane patogeny. Na żadnym etapie nie ma potrzeby wykorzystywania środków chemicznych.

Membrana ultrafiltracyjna w połączeniu z węglem aktywnym to dobry sposób na redukcję niewłaściwego smaku i zapachu wody, usunięcie z wody detergentów oraz pozostałości antybiotyków. Takie właśnie połączenie zostało zastosowane w Ecoperla Slimline POU.

Nowość od marki Ecoperla to trzy etapy filtracji:

  1. Wkład wstępny (dokładność 5 mikronów)
  2. Wkład z węgla aktywnego prasowanego (10 mikronów)
  3. Membrana ultrafiltracyjna (dokładność 0,1 mikrona)

Wkład wstępny ma służyć wstępnemu odfiltrowaniu z wody cząstek mechanicznych. To dobry sposób na zabezpieczenie wkładu węglowego i ultrafiltracyjnego przed zapychaniem się substancjami stałymi i wcześniejszą utratą żywotności.

Wkład z prasowanego węgla aktywnego ma służyć doczyszczeniu wody z cząstek mechanicznych do wielkości 10 mikronów oraz usunięciu wszelkich substancji chemicznych odpowiedzialnych za niewłaściwy smak i zapach wody. W trakcie uzdatniania usuwany jest między innymi chlor oraz jego pochodne.

Należy mieć na uwadze, że ultrafiltracja jest procesem mniej dokładnym niż nanofiltracja i odwrócona osmoza, więc ten system sprawdzi się, jeśli mamy do czynienia z wodą średnio lub mało zanieczyszczoną. Warto podkreślić, że surowa woda nie powinna charakteryzować się zbyt wysokim stopniem twardości, ponieważ to może szkodzić membranie ultrafiltracyjnej.

Kiedy Ecoperla Slimline POU będzie dobrym wyborem?

Ecoperla Slimline POU jest filtrem kuchennym, który bardzo dobrze sprawdzi się do wody wodociągowej. Poprawi jej smak i zapach w miejscach, gdzie nie ma przestrzeni na montaż większego systemu uzdatniania wody spożywczej. Jest to rozwiązanie szczególnie polecane do kuchni w blokach.

Wymiary oraz cechy budowy Ecoperla Slimline POU dają możliwość montażu w nawet częściowo zagospodarowanej szafce pod zlewozmywakiem. Dzięki temu przy kiepskich warunkach i minimalnych przestrzeniach można sobie pozwolić na poprawę jakości wody spożywczej.

Ecoperla Slimline POU może być dopełnieniem systemu filtracji wody w domu. W niektórych przypadkach mimo obecności urządzenia filtrującego wodę na cały dom (zmiękczacza wody, odżelaziacza, stacji wielofunkcyjnej), mieszkańcom nadal przeszkadza smak i zapach wody. W takim wypadku ultrafiltracja powinna stanowić bardzo dobre uzupełnienie i zapewnić wodę pitną o odpowiednich standardach.

Nowość od marki Ecoperla może również zainteresować tych, którzy szukają sposobu na podszlifowanie właściwości organoleptycznych wody, ale nie chcą na drodze filtracji utracić składników mineralnych występujących w niej naturalnie.

Co znajdziemy w zestawie z Ecoperla Slimline POU?

Ecoperla Slimline POU to nie tylko trzy wkłady filtracyjne, ale cała masa innych niezbędnych elementów tworzących całość. Wszystkie zostały dołączone do zestawu. Każdy użytkownik zamawiając ten system ultrafiltracji może liczyć na otrzymanie pudełka, w którym znajduje się:

Stelaż montażowy

Bardzo istotny element dołączony do zestawu to stelaż, na którym będą zamontowane wszystkie trzy wkłady filtracyjne. Wysoka jakość tworzywa, z którego został wykonany sprawia, że cała konstrukcja będzie w pełni stabilna i trwała.

Wkłady filtracyjne

Głównymi elementami ultrafiltracji Ecoperla Slimline POU są wkłady filtracyjne. Zostały wykonane z ogromną precyzją. Cechą wyróżniającą jest niezwykła szczelność. Nie ma szans, aby do środka przedostały się jakiekolwiek zanieczyszczenia mogące wywołać skażenie.

Warto zwrócić uwagę na wielkość wszystkich wkładów dedykowanych nowej ultrafiltracji Ecoperla. Są one niemal dwa razy większe od standardowych wkładów stosowanych w klasycznych systemach ultrafiltracji. To wiąże się nie tylko z o wiele większą powierzchnią filtracyjną i dłuższym kontaktem wody z materiałem filtracyjnym, ale i zdecydowanie większą żywotnością.

Wylewka

Wylewka jest integralną częścią systemu ultrafiltracji. To właśnie przez nią możliwy będzie pobór uzdatnionej wody. Wewnątrz kranika znajduje się plastikowa wkładka, której zadaniem jest zapobieganie kontaktowi wody z metalowymi elementami. To zapewnia najwyższą higienę poboru wody.

Sam design jest nowoczesny i prosty - kranik wpasuje się dzięki temu w wystrój każdej kuchni.

Dużą zaletą Ecoperla Slimline POU jest szybki pobór wody. Nie trzeba długo czekać, by szklanka napełniła się świeżą, smaczną wodą.

Akcesoria

Nie trzeba się martwić o potrzebę dokupienia elementów, bez których nie będzie się dało uruchomić ultrafiltracji. Wszystkie akcesoria montażowe producent dodał do zestawu. Znajdziemy tam: kranik, wężyk, trójnik, śrubki niezbędne do zamocowania stelaża.

Instrukcja obsługi

W zestawie wraz z ultrafiltracją Ecoperla Slimline POU znajdziemy również szczegółową instrukcję obsługi. Zawiera dokładne opisy i grafiki prezentujące kolejne etapy montażu. Dzięki niej cały proces będzie można przeprowadzić samodzielnie, bez potrzeby angażowania firmy serwisowej.

Montaż i serwis - prosta sprawa!

Producent systemu ultrafiltracji Ecoperla Slimline POU zachęca nabywców do samodzielnego montażu. Instalacja jest tak prosta, że nie ma konieczności wydawania dodatkowych kwot na specjalistyczną ekipę montażową. Specjaliści nie będą też potrzebni przy serwisie, ponieważ ten został ułatwiony do granic możliwości.

Do prostego montażu przyczynia się nie tylko dobrze rozpisana instrukcja i akcesoria montażowe, ale i sama konstrukcja urządzenia. Montaż jest w dużej mierze oparty o szybkozłącza, które dodatkowo chronią ultrafiltrację przed wystąpieniem przecieków.

W porównaniu do niektórych modeli systemów ultrafiltracji, w przypadku Ecoperla Slimline POU zarówno montaż, jak i późniejszy serwis są błyskawiczne. Projektanci dodali do konstrukcji automatyczny zawór zwrotny. Dzięki niemu przed każdorazową wymianą wkładów wcale nie trzeba zakręcać dopływu wody do urządzenia.

Same wkłady filtracyjne również zostały wyposażone w mechanizm ułatwiający wymianę. Blokada obrotowa, bo o niej właśnie mowa, sprawia, że wystarczy jeden ruch, by wykręcić wkład filtracyjny, a następnie założyć w jego miejsce nowy.

Jak często trzeba wymieniać wkłady? W przypadku ultrafiltracji Ecoperla Slimline POU producent zaleca założyć nowe wkłady po upływie roku (przy standardowym użytkowaniu), a chcąc doprecyzować informację – co 2000 litrów przefiltrowanej wody. Jest to więc rzadziej niż w przypadku standardowych filtrów kuchennych, gdzie należy zaopatrzyć się w zestawy półroczne.

Jak zachować najwyższą higienę filtracji?

Wszystkie filtry kuchenne podczas użytkowania nie tylko wytracają swoje właściwości, ale z czasem mogą ulegać także zanieczyszczeniu od wewnątrz. Cały czas mają kontakt z wodą, a niechciane substancje mogą zacząć gromadzić się w zakamarkach, co ma wpływ na obniżenie higieny filtracji i możliwość zaistnienia problemu z bakteriami.

Można temu zapobiegać w łatwy, szybki i skuteczny sposób. Eksperci zalecają stosowanie przed samą wymianą wkładów płynu dezynfekującego bogatego w aktywny chlor. Takim jest na przykład Ecoperla Antibacter.

Zastosowanie raz w roku gwarantuje dokładne oczyszczenie systemu uzdatniającego wodę od wewnątrz, łącznie z wężykami i wylewką. To dobry sposób na ochronę przed mikroorganizmami i bezpieczną filtrację, niezależnie od czasu eksploatacji.

Sposób na to, aby każda szklanka wody była tak samo smaczna

Jeśli chcesz zrezygnować z kupowania ciężkich zgrzewek plastikowych butelek i powrócić do picia wody kranowej, która będzie spełniała Twoje oczekiwania pod względem smaku i zapachu, to Ecoperla Slimline POU jest filtrem kuchennym, który podoła temu wyzwaniu.

Produkcja komponentów w europejskich fabrykach oraz cechy charakterystyczne tego produktu sprawiają, że to ekonomiczny, ekologiczny i wydajny sposób na doszlifowanie jakości wody pitnej. Szczegółowe informacje o Ecoperla Slimline POU można znaleźć na stronie produktu.

Komentarze

Postów nie znaleziono

Napisz opinię