Najwyżej oceniane
Butelka, dzbanek, filtr kuchenny - jak Polacy uzdatniają wodę pitną?
Obecnie coraz więcej osób chce żyć w zgodzie z ekosystemem i jeśli tylko istnieje możliwość podjęcia działań, które nie szkodziłyby dodatkowo środowisku, starają się je podejmować. Jednym z pomysłów jest zamiana plastikowych butelek z wodą na bardziej ekologiczne rozwiązania. Tylko co wybrać? Butelkę filtrującą, dzbanek filtrujący, a może filtr kuchenny?
Chcemy pić wodę smacznie i ekologicznie
„Zdrowo” i „ekologicznie” to dwa kluczowe słowa ostatnich sezonów. Wiele osób chce zadbać o siebie, swój stan zdrowia, ale również o otaczające środowisko. Do recyklingu odpadów już wszyscy zdążyli się przyzwyczaić, jednak ekologicznych rozwiązań staramy się szukać także na własną rękę. Dotyczą one zarówno oszczędności energii, jak też aspektów związanych z innymi mediami, między innymi z wodą.
Coraz częściej poszukiwane są alternatywy dla wody sprzedawanej w plastikowych butelkach. Nie chcemy przyczyniać się do jeszcze większej produkcji odpadów, które rozkładają się przez setki lat, zdając sobie sprawę, że recykling nie jest przeprowadzany na odpowiednio dużą skalę. Ponadto wielu z nas ma świadomość, że istnieją o wiele bardziej ekologiczne, a przy okazji i ekonomiczne sposoby na pozyskiwanie smacznej wody do picia.
Jednym z obowiązujących trendów jest filtracja wody kranowej, niezależnie od ujęcia, z którego pochodzi. Chcemy cieszyć się jej smakiem i zapachem w pełni dopasowanymi do potrzeb, ale i pewnością, że spożywana przez nas i naszych najbliższych woda jest bezpieczna dla zdrowia i odpowiednia pod względem jakości.
Rynek obfituje w różne rozwiązania z zakresu uzdatniania wody pitnej. Jakie z nich jest najbardziej korzystne? Na który produkt najlepiej postawić? Jakie metody filtracji wody spożywczej cieszą się największą popularnością?
Woda wodociągowa i z własnego ujęcia - na pewno do picia?
Zacznijmy od tego, że wiele osób sięga po wodę butelkowaną z kilku powodów. Jednym z najbardziej popularnych jest to, że woda płynąca z kranu zwyczajnie nie odpowiada potrzebom i gustom domowników. Wbrew pozorom wody różnią się od siebie walorami organoleptycznymi, a znalezienie odpowiedniej jest znacznie łatwiejsze w przypadku butelek. Każdy z producentów oferuje nieco inną jakość.
Drugą kwestią są mity krążące o jakości wody. Wiele osób nadal jest przekonanych do tego, że wody z kranu zwyczajnie nie wolno pić bez względu na realne parametry. Jeszcze innym powodem jest fakt, że niektórzy konsumenci widząc jakość wody płynącej z kranu zwyczajnie się do niej zniechęcają. Przyczyną najczęściej jest stan magistrali w budynku - nieremontowane i niekonserwowane od lat instalacje mają niebagatelny wpływ na stan wody.
W przypadku wody wodociągowej możemy mówić o dobrej i bezpiecznej jakości, ponieważ wytyczne podane w rozporządzeniu związanym z jakością wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi po prostu muszą zostać utrzymane. Aspektami, które wzbudzają niekiedy zastrzeżenia u odbiorców są: wysoki stopień twardości wody, przez który w tej pozostają drobinki osadu oraz zapach chloru w wodzie. Więcej na ten temat można przeczytać w artykule: Czy trzeba uzdatniać wodę wodociągową? Przytoczone wyżej zjawiska to najczęstszy powód podjęcia decyzji o kupowaniu wody butelkowanej bądź uzdatnianiu wody.
Inaczej jest w przypadku własnego ujęcia wody. Tutaj za jej bezpieczeństwo do celów spożywczych odpowiada sam właściciel. O tym, jakie problemy mogą dotyczyć wody ze studni dowiecie się z serii artykułów: Woda ze studni bez tajemnic. Część 1, Woda ze studni bez tajemnic. Część 2 oraz Woda ze studni bez tajemnic. Część 3. Aby przekonać się, z jakimi przekroczeniami mamy do czynienia i czy wodę można spożywać, najlepiej wykonać kompleksową analizę wody pod kątem fizykochemicznym oraz mikrobiologicznym. Więcej informacji tutaj: Analiza wody - wszystko, co musisz wiedzieć przed zleceniem
Niezależnie od ujęcia i problemu, przez który nie chcemy lub nie możemy spożywać wody bezpośrednio z kranu, warto wiedzieć, że jej jakość można polepszyć w sposób łatwy, szybki i wydajny.
Sposoby na poprawę jakości wody spożywczej
Poprawa jakości wody spożywczej jest możliwa na wiele sposobów i są one dostosowane zarówno do wody pochodzącej z sieci wodociągowej, jak i własnego ujęcia. Obecnie plastikowe butelki nie są jedyną opcją. Warto sięgać po bardziej ekologiczne rozwiązania, które nie wprowadzają do środowiska takiej ilości odpadów.
Prezentujemy pomysły na smaczną wodę pitną, którą można pić w domu lub zabrać ze sobą w dowolne miejsce. Niektóre z propozycji to niewielkie filtry przenośne, inne to profesjonalne systemy filtracyjne przeznaczone do montażu w kuchni. Który z wymienionych sposobów przypadnie Wam do gustu?
Butelka filtracyjna
Butelki filtracyjne to nowość w branży uzdatniania wody. Są to niewielkie, przenośne bidony, które od klasycznych różnią się tym, że wewnątrz mają umieszczony niewielkich rozmiarów filtr z węglem aktywnym.
To propozycja skierowana do osób aktywnych oraz takich, które chciałyby cieszyć się dobrym smakiem wody w dowolnie wybranym przez siebie miejscu. W tej grupie są oczywiście osoby trenujące, które zabierają ze sobą wodę na siłownię, ale również osoby pracujące w biurze czy nawet dzieciaki, które powinny odpowiednio nawadniać się w szkole i na zajęciach dodatkowych.
Jak to właściwie działa? Napełniamy butelkę surową wodą, a ona jest uzdatniana na bieżąco podczas picia. Działa to nieco inaczej niż w przypadku dzbanków filtrujących, gdzie woda jest uzdatniana zaraz po napełnieniu górnej części naczynia. Wynika to z budowy butelki i przymocowania wkładu do jej górnej części – jest połączony z ustnikiem. Warto podkreślić, że jest to rozwiązanie przeznaczone do wody mało i średnio zanieczyszczonej, a więc wodociągowej.
Filtr węglowy w butelce filtrującej zatrzymuje drobinki osadu, redukowana jest zawartość chloru oraz stopień twardości wody. Przy okazji niwelowany jest nieprzyjemny zapach, a poprawie ulega smak.
Niewątpliwą zaletą jest duży wybór modeli oraz łatwość wymiany wkładu filtracyjnego w butelce. Po wyczerpaniu jego właściwości wystarczy po prostu założyć nowy, nie trzeba wymieniać całego produktu. Wielość dostępnych kolorów sprawia, że z pewnością każdy znajdzie propozycję najlepiej odpowiadającą swojemu gustowi. Większość producentów zaleca wymianę wkładu po oczyszczeniu około 150-200 litrów wody.
Należy zwracać szczególną uwagę na jakość zakupionej butelki. Niektóre, zwłaszcza tańsze modele, mogą być wykonane z materiałów, które szybko ulegają zniszczeniu mechanicznemu lub mogą powodować nieprzyjemny zapach samej butelki, jak i napoju, który się w niej znajduje.
Użytkownicy butelek filtrujących powinni zwracać szczególną uwagę na dokładne czyszczenie całej powierzchni, w tym najbardziej ustnika. Należy zadbać o czystość każdego z zakamarków.
Warto zwracać uwagę na atesty i certyfikaty danego produktu.
Butelki filtrujące są chętnie wybierane, jako sposób na uzdatnianie wody przez osoby, które dużo czasu spędzają poza domem. Proces uzdatniania nie jest może najdokładniejszy, ale dla wielu wystarczający. Dodatkowym plusem jest dość niska cena butelki, jednak wymiana samych wkładów może okazać się dość kosztowna podczas użytkowania.
Dzbanek filtrujący
Kompaktowym rozwiązaniem do domów są dzbanki filtracyjne. Często to niezastąpiony sposób na choć częściową poprawę jakości wody w wynajmowanych mieszkaniach bądź kuchniach, gdzie zwyczajnie nie ma miejsca na montaż bardziej dokładnego systemu filtracyjnego.
Dzbanki filtrujące zyskały sporą popularność dzięki cenie oraz szerokiej dostępności. Wielu z pewnością przyciąga ich wygląd oraz spora gama kolorystyczna, podobnie jak w przypadku butelek filtracyjnych.
Dzbanki filtrujące posiadają wewnątrz wkład, który przedziela ich powierzchnię. Do jednej komory należy nalać wodę z kranu. Na bieżąco przepływa ona przez filtr i już oczyszczona trafia do drugiej, oddzielonej komory. Po przefiltrowaniu całej zawartości dzbanka z oczyszczonej wody można swobodnie korzystać.
Wewnątrz większości wkładów filtracyjnych znajduje się żywica jonowymienna oraz węgiel aktywny. O właściwościach tego ostatniego można dowiedzieć się z artykułu: Węgiel aktywny - niezwykły materiał filtracyjny
Dzbanki filtrujące usuwają z wody zanieczyszczenia podobnie jak mniejsze butelki filtracyjne. Minusem jest mała powierzchnia filtracyjna i krótki kontakt złoża z wodą. Ponadto wymiana wkładów musi być dość częsta, co generuje spore koszty, biorąc pod uwagę dłuższy okres użytkowania.
Należy zadbać o odpowiednie przechowywanie wody. Nie powinna zostać wystawiona na działanie promieni słonecznych po przefiltrowaniu. Najlepiej wypić ją od razu bądź przechowywać w lodówce.
Filtry kuchenne
Profesjonalne, wieloetapowe filtry kuchenne to zdecydowanie jeden z najlepszych wyborów ze względu na dokładność oczyszczania oraz możliwość dostosowania jakości wody do swoich oczekiwań.
Filtry kuchenne są przeznaczone do montażu pod zlewozmywakiem. Niektóre z nich wymagają podłączenia do odpływu, inne niekoniecznie. Mają różne rozmiary, różną ilość etapów oczyszczania wody.
Wśród użytkowników największą popularnością cieszą się systemy odwróconej osmozy. Ciekawostką jest to, że wielu właścicieli dzbanków filtracyjnych zdecydowało się na ich wyminę na o wiele dokładniejsze urządzenia.
Obecnie nie można mówić o jednym schemacie działania i budowy odwróconej osmozy. Producenci cały czas starają się iść z duchem czasu, czego najlepszym przykładem jest odwrócona osmoza Ecoperla Revo. Zajmuje niewiele miejsca, a przy tym posiada możliwość kontroli jakości pobieranej wody oraz stanu wkładów filtracyjnych.
Innym przykładem jest Ecoperla Rosa, która pozwala na pobór wody bogatej w magnez i wolny wodór, czyli idealnej dla osób pragnących zadbać o zdrowie. Jak to możliwe? Dowiecie się z artykułu: Ecoperla Elixir - woda alkaliczna na wyciągnięcie ręki
O działaniu odwróconej osmozy dowiecie się stąd: Odwrócona osmoza to nie magia! Zdradzamy jak działa! Natomiast o tym, kiedy warto wybrać właśnie taki rodzaj filtra kuchennego z artykułu: Plusy i minusy odwróconej osmozy. Czy warto ją mieć w domu?
Alternatywą są systemy ultrafiltracji, o których więcej w artykule: Kiedy wybrać system ultrafiltracji, a kiedy odwróconą osmozę?
W tym przypadku wielość produktów pozwala na znalezienie filtra kuchennego idealnie dopasowanego do potrzeb. Koszty eksploatacyjne w większości przypadków nie są wygórowane, a niejednokrotnie okazują się niższe niż wymiana wkładów w dzbanku filtracyjnym. Ponadto woda jest bezpieczna, pozbawiona bakterii, wirusów i substancji, które mają negatywny wpływ na organizm.
Tak dokładnie oczyszczoną wodę można zabrać ze sobą w dowolne miejsce, a w domu dostępna jest na bieżąco. Zawsze tak samo czysta i smaczna.
Twój sposób na smaczną wodę do picia
Obecnie wiele osób odchodzi od spożywania napojów kolorowych i słodkich soków na rzecz zwykłej wody. Warto zadbać, aby była najwyższej jakości. Jeśli przy okazji można przyczynić się do zwiększenia ochrony środowiska, warto skorzystać z takiej możliwości. Duży wybór rozwiązań przeznaczonych do poprawy jakości wody z pewnością wielu zachęci do wymiany wody butelkowanej na filtrowaną.