wzmocnienie odporności na infekcje i przeziębienia ddzięki wodzie

Czy woda wzmacnia odporność? Czy pomoże podczas przeziębienia?

Magda Lewicka
30/11/2021
1

Chłodne dni sprzyjają spadku odporności oraz infekcjom i przeziębieniom. Każdy ma na to swoją listę sprawdzonych sposobów. Powinniśmy pomyśleć o tym, czy nie dołączyć do niej wody! Z jakiego powodu? Czy woda może wzmocnić odporność? Czy pomoże na infekcje i przeziębienia?

Katar, kaszel i ból gardła to tylko niektóre z dolegliwości, jakie mogą pojawić się późną jesienią. Pogoda, silny wiatr oraz deszcze nie sprzyjają odporności i utrzymaniu zdrowia w należytym stanie. Warto dbać o siebie, jednak choroba często potrafi zaskoczyć i wiąże się z nią wiele nieprzyjemności. Często nie możemy w takim stanie dobrze funkcjonować, marzymy jedynie o tym, by się położyć. W takim stanie warto powrócić do cennych rad rodziny, które pojawiały się podczas stanów chorobowych już od dziecka. Niezależnie od tego, czy polecana była herbata z imbirem, czy mleko z miodem i czosnkiem, zawsze przewijała się kwestia nawodnienia. Tylko jak woda może pomóc podczas choroby?

Właściwe nawodnienie kluczem do sukcesu

Jak już wiemy, między innymi z artykułu: Prawidłowe nawodnienie organizmu - jak to zrobić?, właściwa ilość wypijanych płynów w ciągu dnia jest niezwykle ważna i nawet kiedy jesteśmy zdrowi, pomaga w utrzymaniu wielu procesów. To dzięki wypijaniu wody nie czujemy się senni, ani nazbyt zmęczeni, nie tracimy koncentracji. Z organizmu wypłukiwane są toksyny, komórki właściwie nawadniane, a metabolizm na odpowiednim poziomie. Woda wypijana w odpowiednich ilościach wzmacnia nasz układ immunologiczny i przynosi jeszcze więcej korzyści podczas choroby.

Nawadnianie organizmu w czasie gorączki

Większe ilości wody należy pić szczególnie w stanie gorączki. Woda pomoże wyregulować temperaturę i dzięki temu nie dojdzie do przegrzania organizmu. Choć gorączka wydaje się być dużym utrapieniem podczas choroby, w rzeczywistości nie do końca tak jest. Organizm zwiększa temperaturę ciała w celu skuteczniejszej walki z zagrożeniem z zewnątrz. Przy temperaturze 37,5-38 stopni białka odpornościowe działają najskuteczniej. Gorączka jest więc stanem, w którym nasz organizm zaczyna się bronić. Z tego powodu lepiej od razu nie sięgać po leki zbijające temperaturę, a chwilę odczekać.

Po co pić więcej wody w trakcie choroby?

Pewnie już niejednokrotnie słyszeliście o tym, że podczas choroby warto pić większe ilości wody niż normalnie. To z pewnością powinno być więcej niż standardowe 2 litry. Wszystko ze względu na to, że spożywając duże ilości, możemy przepłukać organizm, oczyścić go. Szybsze procesy wydalania niechcianych substancji poprzez pot i mocz, dadzą lepsze samopoczucie w krótszym czasie. Wewnętrzne środowisko organizmu staje się dzięki wodzie zasadowe i już nie służy rozwojowi niechcianych drobnoustrojów wewnątrz. Ze względu na to, że woda doskonale nawilża błony śluzowe, łatwiej z nią przejść katar oraz ból gardła. Powinna znacznie złagodzić te nieprzyjemne objawy.

Jaka woda jest polecana do picia?

Lekarze rekomendują wypijanie płynów o temperaturze zbliżonej jak najbardziej do temperatury naszego ciała. Wodę lub herbatę warto wzbogacić o imbir, pigwę lub cytrynę, ponieważ to dodatkowe pokłady cennej witaminy C.

Co jeść podczas choroby?

W trakcie choroby najlepiej jeść lekkie potrawy, aby dodatkowo nie przeciążać organizmu. Szczególnie dobrze sprawdzą się produkty spożywcze bogate w wodę, aby dodatkowo nawadniać organizm. Wielu ekspertów poleca w trakcie choroby ograniczenie jedzenia na rzecz większego spożycia płynów. Oprócz wody dobrze sprawdzą się także zupy. Warto wiedzieć, że nasz organizm walczy z niechcianymi zarazkami poprzez ich wydalanie. Woda wspomaga ten proces. Sen i odpoczynek również przyspieszą proces regeneracji.

Oprócz zup i ciepłych napojów warto sięgać po owoce i warzywa. To źródło wody i wielu ważnych witamin oraz minerałów. W trakcie infekcji nie poleca się wypijania mleka oraz produktów mlecznych ze względu na ich właściwości śluzotwórcze – to zapewnia możliwość dalszego namnażana się bakterii. Lepiej nie sięgać po mięso oraz słodkie rzeczy, ponieważ te tworzą środowisko kwaśne, w którym przydatne podczas walki z chorobą działanie białych krwinek, może zostać zahamowane.

Uzdatniona woda będzie w sam raz!

Liczy się nie tylko to, ile napojów będziemy wypijać podczas przeziębienia czy choroby, ale również jakiej one będą jakości. Bardzo ważne jest, aby woda była w pełni bezpieczna i czysta. Sposobem na pozyskanie świeżej wody, pozbawionej zanieczyszczeń, może być instalacja stacji uzdatniania wody. Takie rozwiązanie niesie ze sobą sporo korzyści nie tylko w trakcie przechodzenia infekcji. To mnóstwo korzyści dla domowników, a często i niemałe oszczędności.

Jeśli potrzebujesz wody tylko do picia

Filtr kuchenny to bardzo dobra propozycja dla osób szukających bardziej ekologicznych rozwiązań niż woda w plastikowych butelkach. Dlaczego warto zastosować taką alternatywę? Całą listę argumentów znajdziecie w artykule: Zero waste, czyli oszczędzanie dla dobra środowiska! oraz 5 powodów świadczących, że zakup filtra kuchennego ma sens Taka woda jest smaczna, ma neutralną barwę i zapach. Świetnie nadaje się do bezpośredniego spożycia, jest dostępna w każdych ilościach. Ponadto można na jej bazie sporządzać naprawdę aromatyczne i smaczne dania oraz napoje gorące. Świetnie sprawdza się do mycia warzyw, owoców, przygotowania odżywek.

Urządzeniem, które w szczególności warto polecić jest odwrócona osmoza Ecoperla Rosa. Zapewnia wodę oczyszczoną, która nie pozostawia po sobie osadów oraz wodę wzbogaconą o magnez i wolny wodór dzięki obecności wkładu rewitalizującego Ecoperla Elixir. Kiedy woda przepływa przez wkład dochodzi do reakcji, w wyniku której powstaje woda wodorowa wzbogacona w magnez. Woda o takich właściwościach wspomaga układ odpornościowy, ale nie tylko. Zobaczcie sami:

Jeśli chcesz czerpać z wody pełnię korzyści

Jeśli chcesz mieć lepszą jakość wody w całej instalacji, filtr kuchenny nie będzie wystarczający. Warto pomyśleć o centralnym urządzeniu do uzdatniania wody. Najczęstszymi problemami jest wysoki stopień twardości wody oraz wyczuwalne związki chloru. Aby uzyskać wodę miękką, bez chloru, o właściwym zapachu, smaku i barwie, można zdecydować się na zestaw składający się ze zmiękczacza wody oraz kolumny węglowej. Takie połączenie zapewni doskonałe efekty nawet przy dużym zużyciu wody.

Przy mniejszej ilości miejsca na instalację można pokusić się o kompaktowe rozwiązanie w postaci zmiękczacza wody z węglem aktywnym Ecoperla Hero. To urządzenie posiada w środku aż 40 litrów złoża filtracyjnego. Składa się na nie wysokiej klasy węgiel aktywny oraz żywica jonowymienna. Woda sprawdzi się zarówno do celów spożywczych, kąpieli, jak i prac domowych.

Jeśli korzystasz z wody ze studni

Jeśli jesteś użytkownikiem wody z własnego ujęcia, przede wszystkim powinieneś zacząć od zlecenia kompleksowej analizy wody. W serii artykułów: Woda ze studni bez tajemnic. Część 1, Woda ze studni bez tajemnic. Część 2 oraz Woda ze studni bez tajemnic. Część 3, pisaliśmy o tym, co może w sobie kryć taka woda i ile problemów może spowodować. Największym niebezpieczeństwem wydaje się być występowanie mikroorganizmów w wodzie, jednak to może okazać się nie być jedynym problemem.

Pij wodę na zdrowie!

Ten artykuł po raz kolejny zwraca uwagę na to, dlaczego spożywanie odpowiednich ilości wody ma aż tak ogromne znaczenie. Jakość i świeżość wody, którą decydujemy się spożywać również powinna być priorytetem. Na szczęście wody wysokiej jakości wcale nie trzeba daleko szukać – można ją mieć w prosty sposób we własnym domu!

Komentarze

Od kiedy moi rodzice założyli pierwszą odwróconą osmozę w kuchni lata temu, jestem fanką zmiękczania i uzdatniania wody. Mamy zmiękczacz i filtrację węglem, a w kuchni jeszcze osmozę Ecoperla Rosa z mineralizatorem alkalizującym :) Jak tylko pojadę gdzieś na wakacje, widzę po reakcji skóry i włosów, jaką świetną wodę mam w domu