Jak wybrać kuchenny filtr do wody?

Jak wybrać kuchenny filtr do wody? Przegląd najlepszych rozwiązań

Magdalena Drzazga
30/03/2018
9

Decyzja o wyborze przeznaczenia filtra do wody wcale nie należy do najłatwiejszych. Po pierwsze, należy ściśle sprecyzować swoje potrzeby. Jeżeli woda w obiegu centralnym nie budzi twoich zastrzeżeń, a jedyne o co chciałbyś się zatroszczyć, to stan wody spożywanej przez ciebie i twoją rodzinę, prawdopodobnie powinieneś zdecydować się na filtr kuchenny. Urządzenia tego typu zwykle montuje się w szafce pod zlewozmywakiem, a ich wygląd i funkcjonalności dopasowuje do preferencji użytkownika. W rodzinie filtrów kuchennych możemy jednak spotkać wiele rodzajów sprzętów, z których wybór tego właściwego może przyprawić o prawdziwy ból głowy. Jak wybrać odpowiedni system uzdatniania wody do kuchni? Radzimy!

Odwrócona osmoza - najpopularniejsza technologia

Zdecydowanie najczęściej wybieranym rodzajem filtrów kuchennych są systemy odwróconej osmozy. Swoją popularność zawdzięczają przede wszystkim najwyższej dokładności filtracji: filtry osmotyczne to jedyne urządzenia kuchenne, będące w stanie usunąć nawet najmniejsze zanieczyszczenia, w tym także wirusy. Zapewniają najwyższą skuteczność uzdatniania i bieżący dostęp do wody pitnej dzięki zastosowaniu półprzepuszczalnych membran o wysokiej wydajności godzinowej. Odwrócona osmoza to technologia wykorzystywana szeroko w procesach produkcji spożywczej (także do przygotowania wody mineralnej) i farmaceutycznej, co świadczy o dokładności tej metody.

Na rynku dostępne są zróżnicowane modele systemów odwróconej osmozy. Standardowe urządzenia wielostopniowe świetnie sprawdzają się w przypadku większości użytkowników, zapewniając nie tylko filtrację przez membranę osmotyczną, ale także uzdatnienie wody przy pomocy wkładów mechanicznych i węglowych. Do systemów tego typu należy np. Ecoperla Rosa, będąca jednym z najczęściej wybieranych filtrów kuchennych w obrębie naszego sklepu.

Dla bardziej wymagających użytkowników poleca się wysokiej klasy systemy odwróconej osmozy, spełniające zarówno najwyższe wymagania technologiczne, jak i estetyczne. Doskonałym urządzeniem dla luksusowej kuchni może okazać się Ecoperla Revo. Jest to bezzbiornikowa odwrócona osmoza, naszpikowana nowinkami technologicznymi. Inteligentny kranik pokazuje jakość aktualnie pobieranej wody oraz wskazuje na zużycie wkładów filtracyjnych. Cały proces oczyszczania wody zachodzi bardzo szybko, a sama woda jest dostępna przez cały czas, w każdych ilościach.

Nanofiltracja i ultrafiltracja - filtry kuchenne o mniejszej dokładności

Podczas poszukiwań idealnego filtra kuchennego można natknąć się także na informacje o systemach nanofiltracji, np. Ecoperla Nano. Wyglądem przypominające standardowe, wielostopniowe systemy odwróconej osmozy, urządzenia te są w rzeczywistości nieco mniej dokładne od poprzednio omawianych przykładów. Proces nanofiltracji umożliwia usunięcie z wody cukrów prosty, enzymów, aminokwasów i niektórych jonów. Z tego względu urządzenia często wykorzystuje się do punktowego zmiękczania wody. Na system nanofiltracji zdecydują się przede wszystkim użytkownicy niezadowoleni głównie ze smaku i zapachu spożywanej wody.

Nierzadko słyszy się także o ultrafiltracji - najmniej dokładnej metodzie uzdatniania wody do celów spożywczych. Jej zastosowanie nie jest jednak bezzasadne - w procesie ultrafiltracji możliwe jest znaczne wyklarowanie wody, a więc poprawa jej wyglądu. Przez membranę ultrafiltracyjną nie są w stanie przedostać się także białka, barwniki i bakterie.

Dzbanki filtracyjne do szlifowania wody

Dzbanki filtracyjne to dość powszechnie stosowana metoda filtracji wody pitnej. Jej dokładność nie dorównuje systemom odwróconej osmozy, ultrafiltracji i nanofiltracji, jednak technologia ta sprawdza się dobrze do szlifowania parametrów wody, której jakość nieznacznie odbiega od normy. Tradycyjne dzbanki filtracyjne uzdatniają przy pomocy wkładu węglowego i mieszanek złóż filtracyjnych o różnym przeznaczeniu. Umożliwiają poprawę smaku i zapachu wody, redukcję jej twardości, korektę odczynu pH.

Minerały w wodzie pitnej

Każdy z powyższych systemów może ułatwić swoim użytkownikom spożywanie odpowiedniej ilości drogocennych minerałów. W systemach odwróconej osmozy, nanofiltracji i ultrafiltracji najczęściej stosuje się wkłady rewitalizujące. Dokładność urządzeń tego typu powoduje usunięcie także soli mineralnych, których zawartość uzupełniana jest w odpowiednich proporcjach przy użyciu wkładu, np. Ecoperla Elixir.

Filtry kuchenne najwyższej klasy także pozwalają na montaż wybranych wkładów mineralizujących lub rewitalizujących, dodatkowo jednak same w sobie umożliwiają kontrolę stanu minerałów przy pomocy wbudowanego mieszacza.

Dla dzbanków filtracyjnych dostępne są wkłady węglowe z dodatkiem magnezu, który podczas filtracji przepływowej rozpuszcza się w wodzie. Dzbanek z filtrem magnezowym może być stosowany do uzupełniania zawartości magnezu w wodzie po systemie odwróconej osmozy starszego typu, w którym niemożliwa była instalacja wkładu rewitalizującego.

Komentarze

Ja też używałam dzbanka z brity długi czas, ale mąż uparł się na osmozę do kuchni i jestem teraz fanką.
Zupełnie inny system, to jest rzeczywiście już zaawansowana filtracja wody
Od wielu lat uzywamy dzbanka filtrujacego ale dojrzewam do jakiegos lepszego filtra kuchennego
znajomi mają osmozę od wielu lat i bardzo chwalą
Jeśli komuś brakuje miejsca, to polecam ultrafiltrację zamiast osmozy :) w sumie nawet sie ciesze, ze nie mialam miejsca na osmoze ze zbiornikiem
ultrafiltracja Slimline POU przewyzszyla moje oczekiwania, woda jest boska
Widzę, że wiele osób zdecydowało się na Ecoperla profine zero. Ma sporo zalet, ale jego cena jest nie na moją kieszeń. Ja wybrałam Ecoperla Rosa i jestem zadowolona.
Wybierając filtr kuchenny, kierowałem się na początku ceną. Jednak ceny są dość rozbieżne, dlatego zacząłem czytać. O dziwo, zdecydowałem się na średnią półkę, bo na odwróconą osmozę Atlas Filtri. Skusiła mnie technologią Microban, dzięki której chroni filtr przed bakteriami i wirusami. Wybór jest duży, jednak warto się rozeznać.
Jak zaczęłam szukać filtra kuchennego, to aż się zdziwiłam, że jest tyle opcji do wyboru. Nasza woda nie jest najgorsza. Raczej nie zostawia dużo osadu, jednak nie do końca pasuje mi jej smak. Mam bardzo mało miejsca w kuchni (mieszkam w bloku), więc pewnie zdecyduje się na ultrafiltrację lub coś w tym stylu.
Wybór jest dość spory i nie ma co ukrywać, że ciężki. Z jednej strony myślę sobie, że mi by w zupełności wystarczył zwykły filtr odwróconej osmozy z mineralizatorem. Z drugiej strony osmoza z wkładem rewitalizującym też robi wrażenie. Muszę rozważyć wszystkie za i przeciw, ale pozytywne opinie o Ecoperla Elixir przeważają na stronę Ecoperla Rosa.
My dość długo szukaliśmy odpowiedniego filtra kuchennego. Wcale nie było łatwo, bo musieliśmy mocno poszerzyć swoją wiedzę. Ostatecznie zdecydowaliśmy się na system odwróconej osmozy Ecoperla Profine Zero. Nie jest to do końca osmoza, bo nie ma dużego zbiornika magazynującego wodę, a poza tym pozostawia minerały w wodzie, także same zalety.
Ja mam u siebie w mieszkaniu dzbanek filtracyjny, ale przestał mi wystarczać taki sposób filtracji wody. Jak na naszą rodzinę to za mało i za wolno oczyszcza wodę. Szukamy teraz dobrej alternatywy i chyba zdecydujemy się na odwróconą osmozę Ecoperla Profine Zero.